Zadar - séta a félsziget körül

2011.07.18. 20:09

Szólj hozzá!

Zadar óvárosa egy földnyelven fekszik, a szárazföldtől és a külső városrészektől egy belső kikötő választja el, délnyugati oldala a Zadari-csatornára nyílik, innen Ugljan szigetére látni. A földnyelvet a régi városfalak mentén körbe lehet sétálni. Kezdjük a nézelődést a Fošánál, ez egy kis belső kikötő a szárazföldi kapu mellett. A kaputól lépcsőkön juthatunk le a falak tövébe.

Kis belső kikötő nagy piros házzal

A sarkon túl a Zadari Egyetem impozáns épülete következik. Ez Horvátország legrégibb egyeteme, dominikánus barátok alapították 1396-ban. Ma körülbelül 5800 diák tanul itt.

Zadar egyeteme

Az egyetem épülete előtt a zoológus Špiro Brusina szobra látható, kezében egy kagylóval. Itt kezdődik a IV. Krešimir királyról elnevezett obala, vagyis tengerparti sétány, ami a Fórum mellett, egészen a tengeri orgonáig vezet.

Tengerparti sétány

A félsziget csücskében vannak Zadar legújabb attrakciói, a tengeri orgona és a Nap üdvözlése nevű kör. Mindkettőt a zadari építész, Nikola Bašić tervezte. A tengeri orgona egész nap búg, a Nap üdvözletét azonban naplementekor vagy sötétben lehet „átvenni”: ekkor érvényesülnek a legjobban a kör lemezeinek fényei.

A Nap üdvözlése nappal csak egy világoskék kör

Az Istarska obalán kezdődnek a hajókikötők, a legnagyobb forgalom már a túloldali Liburnska obalán van. Teli szatyrokkal érkeznek ide a piacról a szemközti szigeteken élők a komphoz. Sokuk kosarából halfej kandikál. Innen indulnak a kirándulóhajók is.

A Liburnska obala hajói

Aztán jön a gyalogos híd, át az új városrészbe, aki pedig eddigre már elfáradt a sétában, némi fuvardíj ellenében csónakba szállhat, hogy átvigyék a túlpartra. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr13077988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása