Palotanézőben Opatijában

2012.04.16. 11:46

Szólj hozzá!

Villák és paloták, elegancia és fényűzés – Opatija hangulata semmilyen más városhoz nem hasonlítható Horvátországban. Éppen 130 éve annak, hogy a Rijeka melletti üdülőhely virágzásnak indult; ekkor, 1882-ben döntött úgy a Déli Vasút igazgatója, Friedrich Julius Schüler, hogy villákat és szállodákat kezd építtetni Opatijában és Lovranban. Egy évre rá megszületett az Abbáziát bemutató füzet és nem telt bele még egy év, megnyitotta kapuit Opatija első szállodája, a Hotel Quarnero (ma Grand Hotel Kvarner).

A Quarnero nem sokáig maradt versenytárs híján: 1885-ben megépült a Hotel Stephanie, mely nevét Habsburg Rudolf főherceg feleségéről kapta. A megnyitón a hercegi pár is megjelent és innentől fogva nem volt megállás: Abbázia a koronás fők, hercegek és hírességek pihenőhelye lett.

Hotel Stephanie Opatija.jpgA néhai Hotel Stephanie

A mai Hotel Opatija eredetileg szanatóriumnak épült: az osztrák sörfőző, Reininghaus fektette be itt a pénzét. A Dr. Schwarz szanatóriumot hamarosan Quisisana Hotelre keresztelték.

Hotel Opatija Kvarner öböl.jpgHotel Opatija

Egy másik szép épület Opatija főutcáján: a Mascagni Villa.

Villa Mascagni Opatija.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr574453155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása