Rijeka kikötője

2012.05.27. 10:41

Szólj hozzá!

Rijeka Horvátország legnagyobb kikötője és hogy ez így van, abban nem kis szerepet játszottak a magyarok: miután az osztrák-magyar kiegyezést (1867) követően a várost Magyarországhoz csatolták, óriási erőkkel kezdődött meg a kikötő kiépítése.

A kikötő terveit egy francia mérnök, Hilarion Pascal készítette, az építkezést Hajnal Antal főmérnök vezette. Hullámtörő gát, csatorna, mólók, a vasútvonal kivezetése a tengerpartra, hajógyár, raktárak, üzemek – ezekből állt a gigaberuházás, aminek eredményeként Fiume az ötödik legfontosabb kikötővé vált a Földközi-tengeren.

Rijeka kikötő graffiti.jpg

Graffiti Rijeka kikötőjében

 

Fiume kikötő.jpg

Egy a sok hajó közül

Rijekában a magyar turistának nem kell fába (vagy máshova) vésnie a klasszikus, végtelen fantáziáról árulkodó „itt jártunk” feliratot. Megtették ezt helyettünk már mások, úgy mint Hauszmann Alajos, Czigler Győző vagy Pfaff Ferenc, a különbség csupán annyi, hogy ők épületeket használtak névjegyként. Más dolgunk hát nem maradt, mint hogy nyitott szemmel járjunk egyet ebben a kozmopolita, egyszervolt Fiumében.

fiumei kikötő.jpg

Itt jártunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr574548666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása