Kié a hegy?

2013.02.07. 18:05

Szólj hozzá!

Dubrovnik védőszentjének, Szent Balázsnak a napja (febr. 3.) a város egyik legrégibb és legjelentősebb ünnepe, a karnevál kezdete. A dubrovnikiak azonban most mégis más miatt gyűlnek össze az óváros gyönyörű épületei előtt: a napokban ugyanis népszavazásért folytatott aláírásgyűjtés zajlik a dalmát városban.

A tét a dubrovniki óváros fölött magasodó Srđ-hegytetőn épülő megaprojektbe való beleszólás joga. Az aláírásgyűjtést az ’A Srđ a miénk’ (Srđ je naš) egyesület kezdeményezte, céljuk, hogy a dubrovniki polgárok közvetlen szavazással dönthessenek arról, hogy kérnek-e a Srđ-hegy tetejére tervezett hatalmas golfpálya projektből és az ahhoz épülő luxusvilla parkból.

Dubrovnik Srd hill.jpgA hegytetőről pazar kilátás nyílik

Az izraeli befektető ugyanis, aki már jó pár millió eurót beleölt az ügybe, két golfpályát álmodott meg a Srđ-hegy tetejére több, mint kétszáz apartmannal, villával és két kisebb szállodával egyetemben. A tervekben szereplő 310 hektáros terület a dubrovniki óváros területének húszszorosa, finoman szólva is város a város felett.

És bár a vita évek óta folyik, az még mindig nem világos, hogyan változtatja majd meg a megalomán terv az Unesco Világörökséggel büszkélkedő Dubrovnik városképét, turizmusát, nem beszélve az itt élőkre és a környezetre gyakorolt hatásokról. Mert annak számára, aki járt már valamelyik nyári hónapban Dubrovnikban, két perc alatt nyilvánvalóvá válik, hogy az óvárost, de még annak környékét sem arra a több ezres embertömegre tervezték, amit az amerikai luxushajók egy-egy délután egyszerre ontanak rá a városra. És a projekt megvalósulása esetén ezt tetézné még az Adria-autóút megnövekedett forgalma (innen vezetne fel az út a tetőre), a hegytető érintetlenségének eltűnése, stb.

Dubrovnik felvonó mögött a táj_1.jpgA golfpálya öntözése sem lesz egyszerű

A Srđ-hegyre épített golfpálya ötlete egyébként nem újkeletű, a 70-es években vetődött fel először, de akkor még megrekedt ötlet szintjén. A 2000-es évektől kezdve aztán az éppen aktuális kormányzat rendeletmódosításokkal kezdte megalapozni a golfpálya lehetséges megvalósulását, 2005-re pedig kiemelt állami beruházás státuszúvá vált a Srđ-hegy platója. Először a németek jelentkeztek be, a város lakóinak tiltakozását látva azonban hamar elment a kedvük a dubrovniki beruházástól. Az izraeli befektető ezután érkezett, a tervet 2010 szeptemberében ismertették a dubrovnikiakkal, akik tiltakozva fogadták azt. A jelenlegi dubrovniki polgármester megválasztása esetére népszavazást ígért az ügyben, erre azonban azóta sem (2009-ben választották meg) került sor.

Az igazi kérdés az, hogy tényleg golfpálya épülne-e a hegyen, tovább növelve ezzel Dubrovnik amúgy is jelentős turisztikai vonzerejét, vagy valójában sportkomplexum álcájába bújtatott szállodaépítés zajlik a dalmát város felett, tekintettel arra, hogy Dubrovnik – földrajzi elhelyezkedésénél fogva – már csak a Srđ-hegy tetején terjeszkedhet tovább.

Az aláírásgyűjtés első pár napja alatt 6500 aláírás gyűlt össze, a dubrovnikiak úgy látszik, összezárnak, és nem engedik kivenni a kezükből a város jövőjéről születő döntés jogát. Szorosan tartják, akárcsak Szent Balázs a város makettjét.

Szent Balázs Dubrovnik makettjével.jpgSzent Balázs püspök a város makettjével

 

Még több fotót és információt Dubrovnikról Facebook oldalunkon találsz. Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr355068005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása