Kártyáznak a horvátok

2011.03.04. 10:41

Szólj hozzá!

És osztanak lapot a külföldieknek is. Hiszen az egész játék arra megy ki, hogy itt tartsák, kényeztessék és még több pénz költésére ösztönözzék az idetévedt turistát. Kezdődik a sor a Zágráb kártyával (Zagreb Card), van belőle 24 és 72 órás változat. Előbbi 60, utóbbi 90 kunáért máris a miénk és indulhat a korlátlan utazgatás a zágrábi villamosokon, buszokon. A kártya birtokosa 30-50%-os kedvezményt kap a múzeumokban, az éttermek, boltok, bárok általában 10% árengedménnyel várják. A kártyát a turista irodában, szállodák recepcióján vagy on-line (www.zagrebcard.fivestars.hr) lehet megvásárolni.

Splitben nagyvonalúan bánnak a turistákkal. A Split Card 72 órás és 5 euróba (kb. 37 Kn) kerül. De ha több, mint három éjszakát töltünk ebben a fantasztikus városban, akkor ingyen a miénk lehet. Birtokában ingyenesen látogathatjuk meg a Szent Dujmó katedrális kincstárát (itt máris spóroltunk 10 kunát), a Városi Múzeumot (10 Kn), féláron van a Meštrović Galéria (mínusz 15 Kn), a régészeti múzeumok (10 Kn), és a sornak még közel sincs vége, autóbérlés, éttermek stb.

Splittel szemben Dubrovnikban megnyomták a ceruzát a horvátok. A Dubrovnik Card lehet 1 és 7 napos, az egy napos ára 130, a 7 naposé 220 Kn. Húzós, de mi nem az Dubrovnikban. A séta a várfalon 70 Kn egy főre, az 1 napos kártya árának egy része már visszajött. De azért kell még buszoznunk rendesen (8 kn egy jegy, de a kártyával ingyenes), hogy pénzünknél legyünk. Csak az a baj, hogy Dubrovnik inkább „gyalogos” hely, buszra csak akkor száll az ember, ha a szállodája kint van a városból. Aki mégis úgy dönt, hogy neki megéri a Dubrovnik kártya, a turistairodákban és a kulturális intézmények pénztárában keresse.

És most jöjjön a combo, az adriai tengerpart meglepetése. Adriatic Privilege Cardnak hívják. Csúnya „hitelkártyás” neve van, a Jadranska turistička kartica név mennyivel kedvesebb. Mindegy, a lényeg az, hogy az APC kártya az első használattól számítva 10 napig érvényes és 120 kunába kerül. Végig az Adria parton (Isztriát is beleértve) elfogadják, 10-20%-os kedvezményt nyújt különböző belépőkből, kirándulásokból, hajóbérlésből, éttermekben és bárokban. Az elfogadóhelyek számából ítélve ez a kártya szerintem még felfutóban van, meglátjuk, mi lesz belőle. Én mindenesetre nagyon hiányolok itt a sorban egy Isztria kártyát, jobban ki lehetne használni, mint az egész dalmát partot felölelő Privilege kártyát. Utána is járok, miért nincs.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr162709320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása