Starigrad-Paklenica

2011.09.12. 09:33

Szólj hozzá!

Starigrad-Paklenica Zadartól északra, 40 kilométerre fekszik. A kis tengerparti üdülőhely a Paklenica Nemzeti Park bejárataként ismert, innen „nyílik” a park nagyobbik kanyonja, a Velika Paklenica. A másik bejáratot, a Mala Paklenicát a szomszédos Selinéből lehet megközelíteni. Seline csendes hely, amolyan Starigrad-alsó, tele apartmanokkal és kempinggel. Innen húsz perces sétával érhetjük el Starigrad déli szélét, a Večko polje néven ismert kiszögellést, a Večka kulával (torony) és az Alan Hotellel. A romos torony környékét strandolók vették a birtokukba, ez itt az árnyékosnak nem mondható Kulina strand.  

A Selinét Starigraddal összekötő út mentén áll az egyetlen műemlék, a Szent Péter-templomocska, ez még a középkorból felejtődött itt. Starigrad központja, egy kisebb öböl kikötővel, innen még egy jó negyedórás séta, addig viszont a part mentén bárhol csobbanhatunk a kiépített, betonos strandon.

Starigrad azonban nem a műemlékekről és a strandolásról szól. A háttérben emelkedő hegyek hívó szava visszhangzik mindenhol, a Velika Paklenica kanyonban meg aztán különösen. És a szirénhangoknak én sem tudtam ellenállni…

 A Velika Paklenica kanyon bejárata

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr353220079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása